Hyvä paha sosiaalinen media
Sosiaalinen media ja sen tuomat ongelmat - vai onko some sittenkin vain helppo syntipukki meidän huonolle ololle?
Vartin ulinoiden tän viikon jaksossa me mietitään, mitä hyvää ja huonoa some on meille tarjonnut.
Paljon puhutaan siitä kuinka some on helvetistä, kuinka se pilaa kaikkien (erityisesti nuorten) elämän ja mielenterveyden.
Mutta mitä kaikkea some oikeastaan tuo meidän elämään – hyvää ja huonoa?
Somen kautta syntyy helposti illuusio siitä, että muilla kaikki on täydellisesti, kun taas oma elämä tuntuu riittämättömältä. Katsomme päivittäin kuvia ja videoita, joissa ihmiset elävät "täydellistä" elämää, joka näyttää helpolta ja virheettömältä. Tämä saa meidät pohtimaan, miksi oma arki ei näytä samalta – onko meissä itsessämme jotain vikaa, kun tuntuu, että oma elämä on kaikkea muuta kuin hallinnassa?
Jos joku tili tai jonkun henkilön seuraaminen somessa aiheuttaa riittämättömyyttä tai ahdistusta, on hyvä kysyä itseltään, miksi edes seuraa sitä. Vaikka unfollow-nappia voi olla vaikea painaa, se voi olla paras ratkaisu oman hyvinvoinnin kannalta.
Mutta on somessa myös hyviä puolia. Sen kautta voi tavata uusia ihmisiä ja löytää samanhenkisiä tyyppejä, joihin ehkä muuten ei törmäisi. Me ollaan molemmat saatu paljon vertaistukea ja päästy tarjoamaan sitä muille, mikä on todella arvokasta. Sosiaalinen media avaa mahdollisuuksia – esimerkiksi markkinointiin, verkostoitumiseen ja omien ajatusten jakamiseen.
Lopulta some ei itsessään ole hyvä tai paha – merkitystä on sillä, miten me siellä olemme ja millä asenteella siihen suhtaudumme. Somen vaikutus elämäämme on omalla vastuullamme. On aina helppoa syyttää ulkopuolisia, mutta loppupeleissä päätämme itse, millaista sisältöä katsomme ja kenen elämään vertaamme omaamme.
Linkit Vartin ulinoihin:
Spotify: https://open.spotify.com/episode/5ihqaj4thvmUEkt1sgTylI?si=M74rk5HhRV-l6hjbhlpjvg
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=7ymmgMuchdw